
Ako upiecť to najchutnejšie tradičné vianočné pečivo?
Čítajte ďalej, s nami to zvládnete ;)
Vianoce sú o vôni vanilky, teple domova a spoločných chvíľach pri pečení. A práve preto sme pre vás pripravili recepty, ktoré vám ukážu, ako si jednoducho a s láskou pripraviť tie najchutnejšie tradičné vianočné koláčiky – z nášho hotového cesta. Ušetríte si tak čas strávený pri vážení a miesení, no stále si užijete tú pravú radosť z pečenia spolu s rodinou. Linecké, medovníčky či vanilkové rožky – všetko zvládnete raz-dva, a vaša kuchyňa sa naplní nezameniteľnou vôňou Vianoc. S našimi receptami a tipmi budú vaše sviatky sladké, pokojné a plné úsmevov. 💛 V článku vám prezradíme, ako z nášho cesta vykúzliť najchutnejšie tradičné vianočné koláčiky, aj s pár tipmi priamo od našej vedúcej výroby Zuzky, a medovníkovej majsterky Mariannky.
Najlepšie linecké je z nášho s láskou vymieseného cesta
Recept na linecké pečivo:
Cesto vyberieme z chladničky a na mierne pomúčenej doske (alebo stole) ho rovnomerne rozvaľkáme na hrúbku cca 5 mm. Postupne z neho vykrajujeme formičkami rôzne tvary. Vykrojené koláčiky poukladáme na plech na pečenie, ktorý sme vystlali papierom na pečenie. Pečieme v rúre vyhriatej na 165 -170°C cca 15 minút. Hotové vychladnuté koláčiky môžeme namáčať v čokoláde, lepiť džemom alebo posypať cukrom. Z cesta nám vyjde približne 40-50 kusov koláčikov.
Tipy na prípravu:
- Ideálna teplota cesta pri vaľkaní a vykrajovaní je 10-15°C
- Zvyšné cesto vždy uchovávame v chlade
- Cesto nesmie byť prepracovávané príliš dlho, aby sa nesparilo (inak sa bude lepiť a po upečení bude tvrdé)
- Cesto vyvaľkáme na rovnakú hrúbku, aby sa nám koláčiky upiekli rovnomerne a súčasne
- Ak sa nám bude pri vaľkaní lepiť valček na cesto, môžeme ho jemne pomúčiť alebo ho vložiť pred tým do mrazničky
- Cesto, ktoré nám zostane po vykrojení koláčikov, môžeme znovu spojiť a opäť vyvaľkať a vykrojiť ďalšie koláčiky
Zuzkine tipy na zdobenie:
- Koláčiky môžeme namočiť celé alebo do polky do čokolády a posypať lyofilizovaným ovocím alebo orieškami. Môžeme ich tiež iba pofrkať čokoládou.
- Linecké koláčiky sú veľmi chutné aj s džemom, kedy vykrojíme spodok a vrch a zlepíme ich džemom a posypeme práškovým cukrom.
Nie ste fanúšik pečenia? Nevadí, máme pre vás aj balíčky s hotovým lineckým pečivom :)
Ako pripraviť tradičné medovníčky ako od babičky?
Recept na medovníčky:
Cesto vyberieme z chladničky a na mierne pomúčenej doske (alebo stole) ho rovnomerne rozvaľkáme na hrúbku cca 5 mm. Postupne z neho vykrajujeme formičkami rôzne tvary. Vykrojené medovníčky poukladáme na plech na pečenie, ktorý sme si vymazali maslom alebo vystlali papierom na pečenie. Pečieme v rúre vyhriatej na 175 -180°C cca 8-10 minút. Hotové vychladnuté medovníčky môžeme ozdobiť cukrovou polevou. Z cesta nám vyjde približne 30 kusov medovníčkov.
Tipy na prípravu:
- Medovníčky pred pečením môžeme ozdobiť vlašským orechom alebo mandľou
- Cesto si rozdelíme na 2 časti a rozvaľkáme ho postupne, aby sa nám neprilepilo na dosku
- Po upečení, ešte horúce, potrieme medovníčky dobre rozšľahaným vajíčkom, jedným smerom a necháme vychladnúť. Budú pekné lesklé
- Formičky si pred vykrajovaním vložíme do hladkej múky, aby sme zabránili lepeniu cesta na formičky
- Pozor, aby sme si vykrojené medovníčky príliš nezaprášili múkou, inak by v rúre zhorela. Prebytočnú múku odstránime pierkom
- V jednej várke pečieme medovníčky rovnakej veľkosti, aby sa upiekli rovnomerne a súčasne
- Medovníky by mali mať zlatožltú farbu
Mariannkin recept na zdobiacu polevu:
Ozdobnú polevu pripravíme zo 180g práškového cukru a bielka z 1-2 ks vajec (-záleží od veľkosti). Práškový cukor presitkujeme, aby v ňom neboli hrudky. Do cukru pridáme bielko a vyšľaháme na najnižších otáčkach s jednou metličkou, aby nevznikli vzduchové bublinky. Konzistencia je polotekutá, mierne steká z metličky. Ak je príliš riedka, pridáme ešte cukor.
A ak si na pečenie netrúfate, tu si ich môžete kúpiť aj hotové :)
Vanilkové rožky- chrumkavé a lahodné
Recept na orechové rožky:
Cesto vyberieme z chladničky a hneď s ním pracujeme. Odoberáme malé kúsky cesta cca 15 g, z ktorých tvarujeme valčeky dĺžky cca 9 cm a šírky cca 1 cm. Valčeky následne jemne ohneme do tvaru rožka (polmesiaca). Rožky ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie s malými medzerami medzi nimi. Pečieme v rúre vyhriatej na 175-180°C cca 8–10 minút. Mali by zostať svetlé, len jemne zospodu zlatisté. Opatrne ich obalujeme v zmesi práškového a vanilkového cukru. Pri manipulácii buďte opatrný, pretože čerstvo upečené rožky sú krehké. Z cesta nám vyjde približne 20 kusov rožkov.
Zuzkine tipy:
- Cesto spracúvame rýchlo a v malých dávkach, zvyšné cesto nechávame zatiaľ v chladničke, aby sa nezahrialo a nezačalo lepiť
- Rožky môžeme tvarovať aj tak, že si z cesta vyvaľkáme dlhý tenký valček (hrúbky prsta), ktorý rozdelíme na menšie časti, z ktorých tvarujeme rožky
- Dávame pozor, aby sa neprepiekli – zhnednuté rožky budú tvrdšie
- Vanilkový cukor na obaľovanie si môžeme pripraviť aj tak, že do dózy s práškovým cukrom vložíme vanilkový struk a necháme niekoľko dní prevoňať
- Oba konce rožkov môžeme namočiť do roztopenej horkej čokolády
- Po vychladnutí ich môžeme uskladniť v uzatvárateľnej dóze. Ideálne je nechať ich odstáť 2–3 dni, kým zmäknú a prevoňajú sa cukrom
Hotové vanilkové rožky, vhodné aj ako darček, si môžete kúpiť na tomto odkaze:
V našej tohtoročnej vianočnej ponuke nájdete okrem hotového cesta a tradičného pečiva aj slané praclíčky a niekoľko výhodných balíčkov. Pozrite sa, čo sme si pre vás s láskou prichystali :)





