Vysvetlenie si pojmov z oblasti zdravého stravovania časť 2

Už v minulom článku sme si začali vysvetľovať niektoré pojmy z oblasti zdravého stravovania. Teraz sa spolu pustíme do ďalších,

#Vegán

Je niekto, kto nekonzumuje žiadne zvieracie produkty, čiže neje mäso, mlieko, syry a iné mliečne výrobky, med alebo vajíčka. Vegánske torty, sú skvelou alternatívou a zdravšou verziou bežných sladkostí. Nezaťažujú trávenie, dodávajú pocit ľahkosti a zdravia

#Lepok

Lepok alebo tiež glutén je zmes proteínov prolamínu a glutenínu. Nachádzajú sa v niektorých obilninách, ako sú pšenica, jačmeň, špalda či raž. Lepok sa často využíva ako prímes do potravy s nízkou nutričnou hodnotou, keďže je dôležitým zdrojom výživných proteínov.

,,Aj takéto chutné koláčiky vedia byť raw,,

aple

#Intoleranciami na lepok

Existuje viacero typov intolerancie na lepok:

#Celiakia

Znamená neznášanlivosť lepku. Ide vlastne o autoimunitné ochorenie, kedy si organizmus vytvára protilátky proti bunkám sliznice čreva.

#Alergia na lepok

Alergia je spôsobená alergickým mechanizmom.


#Neceliakálna gluténová senzitivita

Nejde o celiakiu, ale o určitý druh precitlivenosti na lepok. Ide o pacientov, ktorým lepok robí ťažkosti, no nebola im diagnostikovaná celiakia ani alergia na lepok.

 

Pojmov je samozrejme viac ale nechajme si niečo aj nabudúce.